image_intro_alt

Robert Biedroń w Świętokrzyskiem: Skarżysko - Kamienna: Stworzę Radę Samorządową przy Prezydencie

Robert Biedroń spotkał się w Skarżysku - Kamiennej z prezydentem miasta Konradem Kroenigiem, z którym rozmawiał o problemie depopulacji małych miast.

- Większość młodych ludzi z kilku miejscowości w świętokrzyskim, z którymi rozmawiałem, zamierza wyjechać. Co z tym zrobić? Jako prezydent będę dbał o wyrównanie szans mieszkańców mniejszych miast. W nich też muszą być dobre szkoły, szpitale, komunikacja zbiorowa - mówił R. Biedroń.

Kandydat przedstawił swoje hasło wyborcze „Nic o Was bez Was”. Dodał, że obowiązkiem prezydenta jest współpracować z samorządami.

- Mówię to z tego miejsca, z miasta – symbolu. Kończy się era kłótni i zajmowania się sobą. Zaczyna się era współpracy. Stworzę radę samorządową, wspólnie będziemy pracować nad rozwiązywaniem problemów. Różnie można oceniać czasy PRLu, ale właśnie wtedy budowano szkoły i szpitale. Polityk odniósł się także do rządów Prawa i Sprawiedliwości. - dodał R. Biedroń.

- W 2014 roku mieszkańcy Skarżyska pokazali PiS czerwoną kartkę. Nieprzypadkowo, bo rządy tej partii doprowadziły miasto do ruiny. Obecny rząd nie potrafi nawet zrobić prostych zakupów. Wierzyliśmy ministrowi Szumowskiemu, a okazało się, że worki pod oczami ma nie od pracy, tylko rozmów z bratem i liczenia pieniędzy. Tę stajnię Augiasza, którą PiS zostawi po sobie, będziemy sprzątać latami – powiedział Robert Biedroń.

Artur Pejas, szef Lewicy w Skarżysku - Kamiennej powiedział, iż cieszy się, że tylu młodych ludzi było na spotkaniu. - To, co chce zrobić Robert, to dla was, jesteście przyszłością Polski. Robert sprawił, że Słupsk stał się najczystszym miastem w Polsce. Zaoszczędził jako prezydent 40 milionów złotych, zaczynając cięcia wydatków od siebie. W spółkach doprowadził do parytetu, w ich władzach jest tyle samo kobiet i mężczyzn. Dlatego warto na niego głosować - dodał.

W konferencji prasowej wziął również udział starosta Artur Berus, który apelował o to, aby nie zrzucać wszystkiego na samorządy, które otrzymują coraz więcej zadań w związku m. in. z walką z pandemią zaś za tymi zadaniami nie idą żadne fundusze.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!